Att ge sig ut på flygresa med barn kan kännas som en expedition till månen för många föräldrar. Tanken på trånga utrymmen, potentiella utbrott och medpassagerares blickar kan få den mest rutinerade globetrotter att tveka. Men jag kan av egen erfarenhet säga att det absolut inte behöver vara en mardröm! Tvärtom, med rätt inställning och framförhållning kan flygresan bli en spännande och faktiskt ganska smidig start på familjeäventyret. Det handlar om att packa smart, planera klokt och framför allt, att andas. Låt oss tillsammans gå igenom hur ni maximerar chanserna för en lyckad flygtur med de små.

Planering och packning för en smidig flygresa med barn

Allt börjar långt innan ni ens närmar er flygplatsen. En av de viktigaste lärdomarna jag tagit med mig från otaliga resor med barn är att planering är A och O. Det handlar om allt från att välja rätt tidpunkt för resan till att ha koll på alla praktiska detaljer.

Välja rätt flygtider och sittplatser

Börja med att fundera över vilka flygtider som passar bäst för just er familj. Ett nattflyg kan vara guld värt om barnen tenderar att sova sig igenom det mesta, medan andra föredrar dagflyg för att inte rubba för mycket på rutinerna. När ni bokar, undersök möjligheten att välja sittplatser. Många flygbolag, som till exempel Emirates, erbjuder familjevänliga alternativ och vissa platser, som de längst fram (bulkhead), kan erbjuda extra benutrymme eller möjlighet att fästa en babykorg (bassinet) för de allra minsta. Glöm inte att kolla upp om ni kan boka detta i förväg. Vissa flygbolag, som KLM, har även särskilda förmåner och underhållning för barn. Att jämföra vad olika bolag erbjuder kan löna sig, och som Norwegian tipsar om, kan förbokade platser minska stressen avsevärt.

Bagageregler för barnvagnar och bilbarnstolar

När det kommer till bagage är det viktigt att ha koll på vad som gäller. Regler för barnvagnar och bilbarnstolar varierar mellan flygbolagen, så dubbelkolla alltid detta i samband med bokningen. Ofta får man checka in en barnvagn och ibland även en bilbarnstol utan extra kostnad, speciellt för spädbarn under två år. Enligt Vimedbarn kan det för spädbarn ofta ingå 10 kg extra incheckat bagage. En hopfällbar sulky som kan tas med ända till gaten är ofta en räddare i nöden. Jag har själv upplevt hur ovärderligt det är att ha vagnen tillgänglig på stora flygplatser. Tänk på att skydda vagnen väl om den ska checkas in; en transportväska är en bra investering.

Handbagaget er livlina ombord

Handbagaget är er livlina ombord. Här gäller det att packa strategiskt. Ett komplett ombyte kläder per barn (och kanske ett till dig själv, olyckor händer!) är ett måste. Glöm inte blöjor i överflöd. Det är bättre att ha för många än för få, särskilt med tanke på eventuella förseningar. Våtservetter, en liten påse för skräp och smutsiga kläder, samt eventuella nödvändiga mediciner ska också finnas lättillgängligt. Resamedbarn.tips har bra listor för inspiration. Något jag lärt mig är att packa små överraskningar, kanske en ny liten leksak eller en pysselbok, som kan plockas fram när tålamodet börjar tryta. Även en favoritfilt eller gosedjur kan ge ovärderlig trygghet.

Mat och dryck för glada barn

Mat och dryck är centralt för att hålla humöret uppe hos små resenärer. Flygplansmat är inte alltid en hit hos barn, så packa med sådant ni vet att de gillar. Klämmisar, frukt, majskrokar, kex eller kalla pannkakor är exempel på bra flygplanssnacks, precis som Vagabondfamiljen föreslår. För de allra minsta är det bra att veta att regler för vätskor i handbagaget oftast är mer flexibla när det gäller barnmat, välling och bröstmjölksersättning. Enligt 1177 kan man ta med tomma nappflaskor och fylla på ombord, eller ta med pulver som blandas med kokt vatten från kabinpersonalen. Kom ihåg att luften ombord är torr, så se till att barnen (och ni själva) dricker ordentligt.

Dokument och hälsoförberedelser

Innan ni reser, se till att alla nödvändiga dokument är i ordning. Alla barn, oavsett ålder, behöver ett eget pass för utlandsresor, även inom EU. Som Libero påpekar är det också klokt att informera BVC om resan, särskilt om den är längre, för att diskutera eventuella vaccinationer. När det gäller att resa med riktigt små spädbarn, rekommenderar Trygg-Hansa att man väntar tills efter den första läkarundersökningen på BVC, vanligtvis vid sex till åtta veckors ålder. HealthyChildren.org avråder från flygresor med nyfödda under 7 dagar och rekommenderar att man helst väntar tills barnet är två till tre månader gammalt på grund av infektionsrisken.

Minska stressen inför resan

En annan, kanske oväntad, aspekt som kan påverka reseförberedelserna är den stress som kan uppstå i samband med andra stora livshändelser, som en flytt. För familjer som står inför en sådan omställning kan det vara en enorm lättnad att få professionell hjälp. Att anlita duktiga flyttfirmor i Göteborg är ett utmärkt sätt att säkerställa en smidig övergång till ett nytt hem, vilket i sin tur frigör värdefull mental energi och tid. Denna extra kapacitet kan sedan helhjärtat ägnas åt att planera och se fram emot en avkopplande och lyckad familjeresa, fri från onödig stress.

Flygplatsäventyret med barn från incheckning till ombordstigning

Anländ i god tid till flygplatsen

Att anlända till flygplatsen i god tid är kanske det enskilt viktigaste rådet jag kan ge. BabyNaps betonar hur en lugn start smittar av sig på barnen. Allt tar längre tid med barn, från toalettbesök och blöjbyten till att bara förflytta sig. Sikta på att vara där minst tre timmar innan avgång för utrikesflyg, som Resa medvetet föreslår. Det ger marginal för oförutsedda händelser och minskar stressnivån markant. Jag brukar se det som en del av äventyret att utforska flygplatsen i lugn och ro.

Säkerhetskontrollen med barn

Säkerhetskontrollen kan vara en utmaning med barnvagn, handbagage och småttingar som kanske inte är så förtjusta i köer. Förbered er genom att packa vätskor och elektronik lättåtkomligt. Barnvagnen och eventuellt babyskydd ska oftast röntgas. Ett tips är att använda bärsele för de minsta genom kontrollen, så har du händerna fria. När det gäller barnvagnen finns olika strategier: checka in den direkt, gate-checka den (då får ni den oftast direkt vid flygplansdörren vid ankomst, men inte alltid) eller, om ni har en tillräckligt kompakt modell, ta med den som handbagage. Vissa flygplatser erbjuder lånevagnar, vilket kan vara smidigt.

Aktiviteter efter säkerhetskontrollen

När ni väl är igenom säkerhetskontrollen, försök hitta en plats där barnen kan röra på sig och leka av sig lite energi innan det är dags att gå ombord. Många flygplatser har små lekhörnor. Ett besök på toaletten precis innan ombordstigning är också en god idé, då flygplanstoaletter kan upplevas som trånga och lite läskiga för vissa barn.

Strategier för ombordstigning

Familjer med små barn erbjuds ofta prioriterad ombordstigning. Det kan vara skönt att komma på plats i lugn och ro och organisera allt handbagage. Men, som Lofsan.se påpekar, kan det också innebära en längre stund att sitta still på planet innan start. Med lite äldre, mer aktiva barn kan det ibland vara en fördel att vänta och gå ombord bland de sista. En strategi kan vara att en vuxen går ombord tidigare med det mesta av bagaget, medan den andra väntar med barnet vid gaten så länge som möjligt. Det finns inget rätt eller fel här, känn efter vad som passar er familj bäst.

Resa med barn med särskilda behov

För familjer med barn som har särskilda behov, till exempel autism, är förberedelser och kommunikation med flygbolaget extra viktigt. Som Marionettmamman belyser i sin gripande text, kan det vara ovärderligt att i förväg informera om barnets behov för att underlätta moment som säkerhetskontroll och ombordstigning. Att kunna använda egen vagn ända till gaten, få gå ombord först och kanske få hjälp med sittplatsval kan göra enorm skillnad. Tveka inte att kontakta flygbolaget i god tid före resan för att diskutera era behov.

Komfort, underhållning och välmående för barn under flygturen

Hantera tryckförändringar i öronen

Så är det dags för start och landning, de moment som kan vara jobbigast för små öron på grund av tryckförändringarna. För att hjälpa till med tryckutjämningen rekommenderar 1177 att amma barnet, ge nappflaska, napp eller låta äldre barn dricka små klunkar vatten. Att få barnet att gäspa och svälja kan också hjälpa. För äldre barn kan tuggummi fungera, eller speciella tryckutjämnande öronproppar som finns att köpa på apotek. Vimedbarn nämner även avsvällande näsdroppar som ett alternativ. Av egen erfarenhet vet jag att detta är ett moment där lite extra förberedelse och distraktion kan göra stor skillnad.

Underhållning och sysselsättning ombord

Underhållning är nyckeln till en lugnare resa. Packa en liten väska eller ryggsäck med barnets favoritsaker, men gärna också någon ny, spännande pryl. Ritblock, kritor (kanske tejpa fast pennan i blocket för att undvika att den tappas!), böcker och små figurer brukar vara populärt. Ett tips från Resamedbarn.tips är att slå in några småleksaker som barnet får öppna under resans gång, det brukar vara en succé! Surfplattor med nedladdade filmer, spel och sagor kan vara en räddare i nöden, särskilt på längre flygningar, precis som bilden nedan illustrerar där en familj njuter av underhållningen ombord. Glöm inte hörlurar! Många flygbolag, som Norwegian och KLM, erbjuder också underhållningssystem ombord med barnanpassat innehåll.

En familj ombord på ett flygplan, där ett barn och en vuxen tittar på en skärm med hörlurar, medan en annan vuxen ler i bakgrunden, vilket visar en positiv familjeupplevelse med underhållning under flygresan.
En familj, med barn och vuxen försjunkna i en film eller spel på en skärm med hörlurar, visar hur underhållning ombord kan göra flygresan angenäm för alla.

Få barnen att sova på planet

Att få barn att sova på flygplan kan vara en utmaning, men det finns knep. Om möjligt, försök boka ett nattflyg för längre resor. För spädbarn kan en babykorg (bassinet) som fästs på väggen framför vissa säten vara fantastiskt, som Vagabondfamiljen tipsar om. Dessa måste oftast bokas i förväg och det finns vikt- och längdgränser. För lite äldre barn kan det vara värt att boka en egen sittplats även om de är under två år, för att få mer utrymme. HealthyChildren.org rekommenderar starkt en godkänd barnstol på egen plats som det säkraste alternativet. Ta med barnets favoritfilt eller gosedjur för att skapa en trygg och bekant känsla. En bärsele kan också vara bra för att vagga mindre barn till sömns.

Bekväma kläder för flygresan

Klä barnen (och dig själv) i bekväma kläder, gärna lager på lager, då temperaturen ombord kan variera. Ett par extra strumpor är bra då det lätt blir kallt om fötterna. Se till att kläderna är enkla att ta av och på vid eventuella blöjbyten eller toalettbesök i trånga utrymmen. Ha alltid ett komplett ombyte lättillgängligt i handbagaget. Jag har lärt mig den hårda vägen att spill och olyckor är mer regel än undantag, särskilt när man reser med små barn.

När barnet blir ledset eller rastlöst

Trots alla förberedelser kan det komma stunder då barnet blir ledset, rastlöst eller får ett utbrott. Det viktigaste då är att du som förälder försöker behålla lugnet. Barn känner av din stress. Condé Nast Traveler påminner om att din lugna attityd kan hjälpa barnet. Försök att avleda, trösta och kom ihåg att de flesta medpassagerare faktiskt har förståelse, många har varit i samma situation själva. Och du, tveka inte att be kabinpersonalen om hjälp om du behöver något, de är oftast väldigt tillmötesgående.

Mjukstart på destinationen efter landning med barn

Direkt efter landning och bagagehämtning

När planet väl har landat är resan inte riktigt över än. Förbered er på att det kan ta tid att komma av planet, passera eventuella passkontroller och hämta bagaget. Ha tålamod och försök göra även denna väntan så smidig som möjligt. Lite extra snacks eller en liten leksak kan vara bra att ha i beredskap. Om ni reser till ett varmt land, ha gärna svalare kläder lättillgängliga att byta till så snart som möjligt.

Hantera jetlag hos barn

Att byta tidszon kan vara en utmaning, särskilt för små barn. Jetlag är ett vanligt gissel. Försök att gradvis anpassa barnets sov- och mattider till den nya tidszonen. BabyCenter tipsar om att exponera barnet för dagsljus på destinationen för att hjälpa dygnsrytmen på traven. Planera inte in för mycket de första dagarna, utan låt hela familjen få tid att acklimatisera sig. Som Condé Nast Traveler klokt påpekar, bygg in buffertdagar.

Hälsa och säkerhet på resmålet

Väl framme på resmålet är det viktigt att fortsätta tänka på barnens hälsa och säkerhet. Libero ger bra råd om solskydd, vätskeintag och mathygien. Små barn är extra känsliga för stark sol, så skugga, täckande kläder och solkräm med hög faktor är viktigt. Var noga med vad barnen äter och dricker, särskilt i länder med annan bakterieflora. God handhygien är alltid en bra grundregel.

Flygresan med barn är början på äventyret

Att resa med barn, och särskilt att flyga, kräver onekligen mer planering och tålamod. Men något jag verkligen vill förmedla är att det är så värt det! Se inte flygresan som ett nödvändigt ont, utan som en del av själva äventyret. Involvera barnen i förberedelserna, prata om vart ni ska och vad ni kommer att få se och uppleva. Låt dem packa sin egen lilla ryggsäck med favoritsaker. Ju mer delaktiga de känner sig, desto roligare blir det för alla.

Mina år som resenär har lärt mig att de mest minnesvärda stunderna ofta är de som delas med nära och kära, och att introducera barn till världens mångfald är en otrolig gåva. Så våga packa väskorna, trotsa farhågorna och ge er ut! Med de här tipsen i bagaget hoppas jag att er nästa flygresa med familjen blir precis så där härligt kaotisk och underbar som bara en resa med barn kan vara. För i slutändan är det ju de gemensamma upplevelserna och minnena som räknas, och de börjar redan när ni kliver ombord på planet.