Drömmer du om att göra en jorden-runt resa? Det står på mångas bucket list. För att göra verklighet av drömmen måste du planera och besluta dig för att göra slag av saken.

Resa

Att resa handlar om så mycket mer än att bara förflytta sig och se nya platser. Det är en möjlighet att växa som person, lära känna andra människor och få inspiration att göra nya saker. Det är också härligt att få komma bort från vardagen och se något annat. Det som gör just jorden-runt resan så härlig är att du både hinner se mycket och vara borta ett längre tag: att resa blir din vardag under 3-12 månader. För att få inspiration och hitta intressanta resmål kan du läsa resemagasinet Vagabond som också har många reportage och tips för längre resor.

Planera

Börja med att fatta ett beslut. Ofta underlättar det om ni är två personer, som ett par eller kompisar. Ska du resa på egen hand är det smart att säga det till en uppmuntrande person. Du måste också bestämma när du ska resa. Låt det inte vara för långt fram i tiden, samtidigt måste du hinna planera resan. Sedan är det dags för det riktigt roliga: besluta vart du ska resa. Många börjar i Sydostasien, fortsätter ner till Australien, för att till sist flyga till den amerikanska kontinenten. Men du kan naturligtvis skapa en egen resa.

När du har kommit på vilka länder som du vill besöka behöver du beräkna hur mycket som det kommer att kosta. Gå in på olika reseforum så att du både får en bra uppskattning av hur mycket allt kostar och smarta tips. Det går att resa med en mindre plånbok, bara man vet hur man ska boka och vart det är billigt.

Resepengar

När du vet hur mycket resan kommer att kosta lägger du ihop summan. En resa på 70 000 kronor kan för många kännas dyr eller ouppnåelig, men det är den inte. Beräkna hur mycket du kan spara och lägga undan varje månad. Har du ett år på dig behöver du lägga undan ungefär 5800 kronor på resekontot varje månad. Se efter vad du har för saker som du kan sälja för att få ner månadssumman. Sedan skapar du en budget och sparar så mycket du kan. Om du inte har barn kan du också jobba extra. Det handlar mycket mer om vilja och planering än pengar för att lyckas uppnå drömmen.