Res och lev som digital nomad

Är du less på ekorrhjulet? Skulle du vilja resa på heltid och få en möjlighet att upptäcka hela världen? Då kan du bli en digital nomad och resa och jobba på samma gång.

Digital nomad

I alla tider har folk rest och samtidigt arbetet. Förr i tiden var det ofta fysiska jobb som det handlade om, som att vara sjöman. Idag kan du arbeta framför din dator och tjäna pengar. En digital nomad är en person som har eget företag och får sin inkomst via internet. Istället för att ha en fast bostad i Sverige, så bor de på hotell, vandrarhem och hyr lägenheter i olika länder. Med eget företag får de inkomst, samtidigt som de inte sitter fast i ekorrhjulet utan har mer frihet i livet.

Inkomst som digital nomad

För att kunna leva som digital nomad behöver du komma på ett sätt att tjäna pengar via nätet. Du kan skriva bloggar, vara fotograf, ha en Etsyaffär eller webbshop, Youtubekanal, skriva, översätta, vara konsult, hålla på med IT eller vara designer. För att komma igång behöver du bara ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket, så är du företagare. Du bör också ha kommit igång med ditt företag och börjat tjäna pengar innan du åker iväg, såvida du inte har ett stort sparkapital eller kommer kunna bo gratis. Det finns också många digitala nomader som tar olika slags mindre jobb på plats, som att städa på ett vandrarhem för gratis boende. Reser du inom EU kan du ta vilket jobb som helst.

Planera ditt nomadliv

För att skapa ett liv där hela världen är din arbetsplats behöver du planera ditt liv. Det är klokt att arbeta extra för att bli skuldfri innan ditt digitala liv. Sedan bör du ha minst 50 000 kronor på banken som backup. Du måste också ha en reseförsäkringen som gäller året om.

När du ska börja resa kan det vara klokt att satsa på Sydostasien som är billigt och där du kommer att komma i kontakt med andra digitala nomader. Det är också smart att hitta communityn med andra digitala nomader på nätet redan på planeringsstadiet, så får du både mycket tips och hjälp. Att leva som digital nomad är både mycket socialt och ensamt. Det är klokt att bygga upp ett nätverk och medvetet lära känna andra människor. Samtidigt måste du vara beredd på att det ibland kan vara ensamt. I början kan det kännas svårt och att det går mer pengar än du beräknat. Efter ett tag kommer du att träffa likasinnade personer. Du kommer även komma på hur du ska resa och bo billigt. Vissa personer lever som digitala nomader i 10-15 år, medan andra ser det som en möjlighet att resa och upptäcka världen under ett par år.